6 Haziran 2007

Şarkı: The Who - Baba O'Riley (1971)

Baba N'aber?

The Who'nun 1971 tarihli Who's Next albümünde bulunan (ki bu albüm bence pek çoklarının düşündüğü gibi Who'nun en iyi albümü falan değil, mod müziğinden kopup fazla Hard Rock'laştıkları nokta -albüm hakkındaki görüşümü de belirtmeden duramıyorum; neyse, işte bu albümdeki) Baba O'Riley isimli şarkıyı etnik karadeniz müziği/laz müziği yapan birileri mutlaka kavırlamalı.

Şarkıyı başından sonuna kadar sürükleyen, synthesizer'ın arpejitör özelliği marifetiyle elde edilen o arpej, bildiğin kemençe neredeyse. Tonu da kemençeye benziyor; ama asıl, içerisindeki o enerji resmen kemençenin enerjisi. Kemençeyle çalınması handiyse gereklilik olan bir arpej, bir melodi. Hatta şarkının sonlarına doğru giren Balkan müziği esintili keman melodileri de, yapılacak olan kavır içerisinde Kafkas müziği tavrıyla yorumlandı mıydı, oldu bu iş derim.

Buyrun dinleyin:





8 yorum:

dadagu dedi ki...

ya "my wife" diye şarkı olur mu be? baba o'riley ile Who dinlemeye başlayan birisi muhtemelen son nefesine kadar who soundunu yanlış tanır, sağda solda gidip yanlış anlatır. who nun parçası my generation'dur, hadi o olmadı pictures of lily dir.magic bus da olabilir.

Tolga Darcan dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum; My Generation, Pictures of Lily, Substitute. Ayrıca ilk albüm: Direkt R&B, Motown, Soul etkilenimli şarkılar ve birkaç cover.

Bence 70'lerde o eski havası kalmadı The Who'nun. Tamam yine iyi işler çıkardılar falan ama, 60'lardaki ruhları çok daha farklıydı.

Aman da Hard Rock yapalım, aman da bilmemkimle kapışalım falan; hoş şeyler değil bunlar. Ehahah.

Ayça dedi ki...

Ahahahaha, ayol ben bu synthesizer'a güldüm şarkı şarkı boyunca. Gerçekten de bir kemençe kadar oynak ve titrek, ahahaha.

Ayça dedi ki...

Şarkı şarkı gibi bir ikileme yok tabi orda, aslında öyle bir ikileme hiç yok. Titrek ellerim ve yenmiş tırnaklarım, ehahem.

Tolga Darcan dedi ki...

Ya ben bu şarkı şarkıyı çok defa dinlemişimdir; ama hiçbirinde fark etmemiştim bu durumu. Geçenlerde kulağıma çalındı ve "Oha oha, kemençe lan bu resmen, komik be!" dedim. Pete 'e olsun Roger'a olsun iletelim bu durumu.

Titrek eller ve yenmiş tırnaklar, evet işte bu!

dadagu dedi ki...

yani şimdi yakışıksız bir benzetme olabilir, ben 3 ya da 4 yıl gecikmeli dinledim bu who's next albümünü, ilk parçada baktım o şahane gitar sesi yok gıy gıy bişiy var aaa dedim adamlar babalara gelmiş (ne rezil bir espri)albümün de kapağı yatağan termik santral 3. ünite sanki, o delifişek who gitmiş yerine acaip bişiy gelmiş.

Ayça dedi ki...

hahahahahahahhahaha termik santral 3. ünite, ahahaha

dadagu dedi ki...

fakat hakkını da verelim. bir Şekip Ayhan Özışık bestesi olan "mavi gözler seni özler" den çalıntı olduğu iddiaları yıllarca ingiliz müzik basınını meşgul eden "behind blue eyes" da bu albümde.birkaç parçada grubun eskiden The Who olduğu anlaşılıyor, baby dont you do it,love aint for keeping,pure and easy gibi...çok dikkatli dinlemek lazım...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...