9 Temmuz 2007

İyi Bir Ev Ekonomisti Olmanın 10 Altın Kuralı

Konu nerden ve nasıl gelişti hatırlamıyorum da, geçen gün Ayça'yla ev ekonomisi mevzuuna dalıvermişiz. Üniversitelerin (sanıyorum sadece Açıköğretim Fakültesi'nde var?) Ev Ekonomisi bölümünden mezun olmanın nasıl bir şey olduğuna dair konuşurken, ev ekonomisi denen nanenin kendisinin nasıl bir şey olduğuna giriverdik.


Vardığımız sonuç şu: İyi bir "ev ekonomisti" markette dolaşırken birdenbire mum boyaydı, pipetti, bu tip şeyleri satın almaz. Biz ev ekonomisinden anlamıyoruz, evet.

5 yorum:

ece arar dedi ki...

ben bugün kapılara takılan o çarpmayı önleyici zamazingolar ve iki teneke kutu (birinde nuts, diğerinde coffee yazıyor!)ilavesiyle döndüm marketten. vallahi ben de hiç anlamıyorum...

Burcu dedi ki...

içim açılıyo bloguna gelince valla.

Tolga Darcan dedi ki...

Çok da fazla takmamak lazım ev ekonomisi meselesine :)

Sana da teşekkür ederim Burcu.

Adsız dedi ki...

EV EKONOMİSTİ
_________________________________________________

TANIM

Kırsal yörelerdeki aileleri, ekonomik düzeylerini yükseltmek ve yaşayışlarını iyileştirmek amacıyla, mevcut kaynaklarını (para-zaman vb.) daha verimli kullanmaları konusunda eğiten kişidir.

GÖREVLER

- Çalışma yapacağı yerleşim bölgesinin kültürel, ekonomik ve sosyal durumu hakkında ön araştırmalar yapar,
- Çalışma programları dahilinde bireysel ve grup çalışmaları yapar,
- Kırsal kesimde yaşayan aile üyelerine yeni bilgi ve teknikler öğretir, mevcut bilgi ve becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunur,
- Tüketicinin korunmasına ve eğitimine yönelik araştırma ve eğitim görevleri yapar,
- Köy kadınlarına ev idaresi, gıda-beslenme, çocuk bakımı, aile sağlığı konularında sahip oldukları kaynak ve olanakları değerlendirici bilgiler verir,
- Ev aletlerinin, yiyecek ve giyeceklerin seçilmesi ve kullanılması hakkında ev kadınlarına önerilerde bulunur.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Görsel araçlar (TV, video, tepegöz, sinema filmi, slayt),
- El becerilerine yönelik örnek ürünler,
- Çeşitli eğitim araç, gereçleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Ev ekonomisti olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel yeteneğe,
- Başkalarını etkileme gücüne,
- Başkalarının duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını anlama gücüne,
- Başkalarına yardım etme isteğine sahip olan,
- Sosyal bilimlere ilgi duyan,
kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Ev ekonomistleri zaman zaman kırsal bölgelerde, köy evlerinde görev yaparlar. Bu bakımdan devamlı seyahat etmeleri gerekir. Ev ekonomistleri çalışırken birinci derecede insanlarla etkileşim halindedirler.


ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Ev ekonomistleri; kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar ile örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, orta dereceli okullarda, halk eğitim merkezlerinde, hastane, okul, kreş ve huzurevleri gibi yerlerde çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin Ev Ekonomisi bölümünde verilmektedir.


MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bu alanda öğrenim görebilmek için lise veya dengi okul mezunu olmak ve Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yeterli "Eşit Ağırlık (EA)" puanı almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

4 yıl süreli eğitim programının amacı; ailenin tüm kaynaklarını rasyonel ve ekonomik olarak kullanabilecek, çağdaş yaşamda ailenin fonksiyonlarını yüklenen kurumlarda çalışabilecek, teknik bilgi ve becerilere sahip elemanlar yetiştirmektir. Eğitim süresince; Kimya, Matematik, Anatomi ve Fizyoloji gibi temel fen bilimleri dersleri, Sosyoloji, Eğitim Psikolojisi gibi sosyal bilim dersleri ile Gıda Teknolojisi, Kırsal Çevre Sorunları, Aile Sağlığı ve İlk Yardım, Köy El Sanatları, Okul Öncesi Eğitim, Giyim ve Tekstil, Hastalıklarda Diyet gibi meslek dersleri okutulmaktadır. Öğrenciler uygulama derslerinin yanısıra halk sağlığı merkezlerinde ve çeşitli illerde alan çalışmaları da yaparlar.

MESLEKTE İLERLEME

- Kamu kuruluşlarında çalışanlar idari kademelerde görev alabilirler.
- Yüksek lisans ve doktora eğitimi yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: Sosyal çalışma uzmanlığı.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Durumları uygun olan öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve harç kredisinden, kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burslardan yararlanabilirler.
- Kamu kuruluşlarında görev alan yeni mezun meslek elemanı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu' na göre 9. derecenin 1. kademesinden aylıkla göreve başlatılır, ayrıca görevin yürütülmesi için köylere gidildiğinde günlük harcırah ödenmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Adsız dedi ki...

herkes evinde kendi menfaati için ev ekonomisti olması gerek bu yaşadığımız şartlardan ötürü öncelikle. Bizler ev ekonomisi meslek liselerinden tanımdaki amaç için yetiştirildik ve görev yapıp emekli olduk.tarım bakanlığında.şu an tüm yaptıklarımız herkese tv aracılığıyla ulaşabiliyor.gerekliliğine inanarakortaokullara ders olarak kondu.mutluyuz.herkesin ihtiyacı olan bilgiler verildi ve öğretiliyor.iyi günler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...