8 Şubat 2013

Şarkı: Faith, Hope & Charity - Disco Dan (1975)

Bazı şarkıların bir dehânın mı, yoksa yalnızca ticarî bir zekânın mı ürünü olduğuna karar vermekte güçlük çekiyorum. Faith, Hope & Charity'nin "Disco Dan"i de bu şarkılardan biri. Ticarî zekâ dedim ama, aslında bu şarkı hiçbir ticari başarı yakalayamıyor; grubun da kendi tarihinde herhangi ciddi bir hiti olduğu pek söylenemez. Evet, 1975 tarihli "To Each His Own var"; R&B listelerinde 1 numaraya, Dance listelerinde 15 numaraya, Billboard Hot 100'de ise 50 numaraya kadar yükselmiş, bence öyle aman aman bir şarkı değil. Neyse, konumuz da o şarkı değil zaten.


"Disco Dan" 1975 tarihli Faith, Hope and Charity isimli albümde bulunuyor. İlk olarak yine aynı sene bir 45liğin B yüzü olarak yayımlanmış, 1976'da bu sefer bir de A yüzü olarak yayımlamışlar. Muhtemelen "abi bu şarkı hit olmak için gereken tüm özelliklere sahip, haydi haydi!" denerek yayımlanmıştır. Hakikaten de 1975-76 senelerinde bir hit olmak için lâzım gelen tüm özellikler var şarkıda. İşte tam da bu nedenle bir dehânın mı, yoksa yalnızca ticarî bir zekânın mı ürünü olduğuna karar veremiyorum. Belki de ikisi birden. Fakat hak ettiği ticarî karşılığı bulamamış bu şarkı.

Daha da kişisel fikirlerime/hislerime gelecek olursak: bir kere hem saçmasapan sözlere, hem görünüşte neşeden ölen bir melodiye ve düzenlemeye sahip olup hem de alttan alta tuhaf bir melankoli saçmayı beceren şarkıları seviyorum. "Disco Dan" benim için o şarkılardan biri. Aslında Amerikalı (hem de Floridalı) siyah bir grup için çok fazla 'Avrupalı' tınlıyor şarkı. Adeta bir Euro Disco şarkısı, hatta o 'Eurovision kemanları' ile bir Eurovision şarkısı bile olabilirmiş. Bahse girerim ki eğer Avrupa'da iyi bir tanıtımla yayımlansaydı bu 45lik, sallardı diskoları.

Bazı şarkılar vardır, seversiniz; ama sevmenizin doğru olup olmadığını sorgularsınız. Bu şarkı onlara bir örnek teşkil edebilir belki. Ha artık benden geçti onlar, guilty pleasure diyor gâvur; ben yalnızca pleasure diyorum, neden suçluluk duyayım hasta mıyım? Al sen de dinle, belki seversin.


1 yorum:

Ayça dedi ki...

Şimdi kendi miksimin reklamını yapıyor gibi olmayayım ama bu şarkıdan gaza gelip şunu yaptıydım: http://8tracks.com/buzdokuz/disco-dan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...